Het biologisch-dynamische ‘Wageningen’ van Dronten

Als enige biologisch-dynamische opleiding in Nederland is Aeres Warmonderhof in Dronten een gewilde mbo-plek voor voltijd- en deeltijd studenten uit binnen- en buitenland. In de Keuzegids mbo 2019 scoort ze hoge ogen met het predicaat Topopleiding. Kennis vergaren en kennis delen is de essentie. “We willen voor onze partners het ‘Wageningen’ van de biologisch- dynamische landbouw zijn.”

Wonen, werken en leren binnen één opleiding. Dat vinden zo’n 280 studenten op Aeres Warmonderhof. Het geheel vormt een twee-eenheid: Stichting Warmonderhof faciliteert het werken en wonen, Aeres Warmonderhof organiseert het opleidingsaanbod. ‘Warmonderhof’ is een begrip bij hen die zich willen ontwikkelen in de biologisch-dynamische filosofie binnen de landbouw. In 2017 werden naast de bestaande 85 kamers nog 49 studentenkamers bijgebouwd om de studentengroei op te kunnen vangen. De studie gaat verder dan de focus op theorie en praktijk, schetst directeur Anne Dijk. “Bij ons telt de ontwikkeling van de hele mens. Niet voor niets is kunst en cultuur in onze opleiding een lesonderdeel; het gaat er om hoe je je als mens in de landbouw wilt vormen. Zo is een weekopening belangrijk voor de omgang met elkaar.”

Hogeschool als impuls en erkenning

“De opleiding staat als een huis”, weet Dijk, waar de regio Flevoland een belangrijke basis voor vormde. In 1992 verhuisde de opleiding vanuit Kerk-Avezaath naar Dronten. “Het naburige gebied rond Lelystad en in de regio Dronten ademde al biologische landbouw. De ruimte van ongeveer 90 hectare was ideaal om zowel de tuinbouw- als veeverzorgingstak met 50 à 60 koeien neer te zetten.” Ook de aanwezigheid van aansprekend agrarisch hbo-onderwijs (inmiddels Aeres Hogeschool) vormde een impuls voor Aeres Warmonderhof om van een niche uit te groeien tot een breed geaccepteerde vorm van landbouw. Onder de noemer Aeres versterken de verschillende ‘hardgroene’ opleidingen binnen de groep elkaar: mbo, hbo en de bedrijven. In de regio Flevoland trekken de Aeres mbo-locaties Emmeloord en Dronten samen op.

Facts Aeres Warmonderhof

NaamAeres MBO Dronten Warmonderhof is de volledige naam van de school
Sinds1992 in Dronten, daarvoor in Kerk-Avezaath (opgericht in 1947 in Warmond)
KerntaakBiologisch-dynamische opleiding
Medewerkers22
Leerlingen130 voltijd en 150 deeltijd
DirecteurAnne Dijk
EigenaarAeres
Websitewww.aereswarmonderhof.nl

Vier jaar lang verdieping en innovatie

Aeres Warmonderhof is volwassen geworden, ervaart Dijk. “Kijk eens met hoeveel partijen we samenwerken; toch zeker 200 biologische of biodynamische bedrijven en organisaties, waar we onze studenten een plek kunnen bieden om zich te ontwikkelen.” Waar veel mbo-studies gebaseerd zijn op drie jaar, duurt die op Aeres Warmonderhof vier jaar. “Dat is verklaarbaar, want onze uitgangspunten vragen een bredere kennis en meer vaardigheden”, verklaart de directeur. “De opleiding is gebaseerd op de antroposofische filosofie van Rudolf Steiner, maar ontwikkelt zich voortdurend. We zijn ons bewust dat het leven nu anders is dan toen deze manier van landbouw op gang kwam. Het leuke is dat aspecten uit de biodynamische landbouw nu actueel zijn. De kringloopgedachte die het fundament van het landbouwbeleid wordt, hanteerden wij altijd al. Het is de kunst om de fundamenten van de biodynamisch landbouw toe te passen in de landbouw van deze tijd.”

Eigen foto Aeres Warmonderhof

Kansen binnen toegepast onderzoek

Kennisdelen is de corebusiness van het expertisecentrum Aeres Warmonderhof. Via lessen, maar ook via themadagen en de lezingen door gastdocenten, vakexperts en topondernemers. “Uit heel Nederland komen hier dan mensen uit de biodynamische sector”, weet Dijk. “Onze inhoud baseren wij op onderzoeken van zowel het Louis Bolk Instituut als Wageningen University & Research. Het is daarmee zowel spiritueel georiënteerd als wetenschappelijk onderbouwd. Naast kennis is de manier waarop een team met die kennis omgaat essentieel om je te onderscheiden en meerwaarde te bieden aan studenten. Ik zie nog wel kansen op het gebied van toegepast onderzoek binnen de opleiding en met onze partners. Het zou mooi zijn dat we als mbo en hbo de bedrijven daarmee nog meer van dienst kunnen zijn. We willen voor onze partners als onderzoeks- en kennispartner het praktische ‘Wageningen’ zijn. Natuurlijk voor de regio, maar we kijken ook over de grenzen.”

Ik wil meer weten over Dronten agro & food
Neem contact op