Romige boerenkaas als toeristische trekpleister

Met een melkveehouderij annex kaasmakerij levert De Polderzoom een impuls aan de recreatieve sector aan de oostrand van Oostelijk Flevoland. Naast boerenmelk en Meshangerkaas in de boerderijwinkel draagt ondernemer Ard van Wees in workshops en trainingen vol overtuiging zijn kennis uit over het boerenbedrijf en managementvaardigheden.

Ard van Wees is de vierde generatie kaasmakers van het 100-jarige familiebedrijf. In 1970 verhuisde het bedrijf vanuit de Beemster en via Aalsmeer naar de huidige locatie bij Dronten, richting Elburg. “We profiteren hier van de voordelen van de polder: zowel de ruimte als de vruchtbare grond. Dat hebben we succesvol uitgebreid met een landelijk kaasmerk, waarbij we de balans zoeken tussen boeren en ondernemen. In de stal en in de winkel hebben we bijvoorbeeld medewerkers die ons helpen. Zonder hen zouden we het als familie niet kunnen doen. Maar laatst op een zaterdagochtend werkten onze dochters alle drie mee in de kaasmakerij; daar kan ik echt van genieten.”

De magie van koeien in de mist

Koeien of kaas? “Beiden hebben mijn passie”, vertelt Ard van Wees in de gezellige ontvangstruimte tussen de stal en kaasmakerij. De 165 melkkoeien leveren onder meer de weidemelk voor het traditionele familierecept van de Meshangerkaas (kaas die zo lekker aan het mes blijft hangen). Uit overtuiging, maar ook uit recreatief oogpunt grazen de dieren zoveel mogelijk buiten. “Toeristen houden van het plaatje met koeien in de wei. Dat geld ook voor mij: wat is er mooier dan ’s ochtends vroeg de koeien uit de mistige weide halen, waar ze tussen het glanzende gras lopen. Ik geloof dat een blije koe betere melk geeft.”

Facts Polderzoom

NaamKaasboerderij ‘De Polderzoom’
Sinds1900 (sinds 1970 in Dronten)
KerntaakMelkveehouderij met eigen kaasmakerij
Medewerkers4
EigenaarArd van Wees
Websitewww.polderzoom.nl

Biodiversiteit en klantbeleving

Hij is vooral boer, maar ziet zichzelf ook als ondernemer. De goede relatie met de vlakbij gelegen campings en events aan de randmeren tegen de Veluwezoom spreken voor zich. Ze trekken samen op bij het bedienen van de toerist. Het fenomeen koeiendans, maar ook de ingezaaide bloemenstroken passen daar prima bij: goed voor de biodiversiteit en het ziet er mooi uit. “We hebben echt wel wat neergezet. Veel fietsers, van gezinnen tot senioren, komen hier langs voor een van onze versproducten in de boerderijwinkel, maar ook om te zien hoe het er op een boerderij aan toegaat. Heel gezellig, met een kop koffie erbij. Aan de andere kant heb ik een vaste klantenkring uit de wijde regio. Ze komen hier naar toe, of weten me te vinden op de maandelijkse Streekmarkt in Dronten. De reden? De speciale kaas, de acceptabele prijs, maar ook de beleving.”

Doelgroepen op maat bedienen

Dan zijn er nog de diverse groepen die De Polderzoom bezoeken. Van scholieren tot vriendinnenclubs, ondernemers en boeren-studieclubs. Ook Hogeschool Aeres werkt met Van Wees samen, voor zowel lessen kaasmaken als managementtrainingen. “We staan met ons bedrijf midden in de samenleving. Mensen vinden de boerderij een inspirerende omgeving waar niet iedereen meer mee opgroeit of mee bekend is. Afhankelijk van de doelgroep vertel ik over mijn werk als boer of ondernemer met een eigen ‘melkfabriekje’. Ik zie het als een stuk verbinding die je legt tussen mensen, via kennis en beleving. Voor mij is dat het plezier van het ondernemerschap.”

Ik wil meer weten over Dronten agro & food
Neem contact op