Oranjehoen: “De 5-sterren-kip van Nederland”

Met de door de Food100 onderscheiden Oranjehoen levert Johan Leenders een stukje vlees met meerwaarde. Een prachtig en lekker voorbeeld van een diervriendelijke omgeving, duurzame voeding, milieubewuste stal en geen gebruik van antibiotica. Met recht de enige 5-sterren-kip van Nederland, gewoon uit de regio Dronten.

5-sterrrenconcept – lokaal en duurzaam

In de ruime en lichte energieneutrale stallen achter zijn bedrijf nabij Dronten scharrelen 35.000 hanen en hennen, conform de welzijnswensen van de dierenbescherming. Dit dierenwelzijn betreft de eerste ster van de vijfsterren-kip, aan welke normen Johan Leenders voldoet (zie kader onder). Zo gebruikt het bedrijf voer verrijkt met groente en kruiden. “Die halen we zoveel mogelijk uit de buurt en laten we drogen bij VNK in Biddinghuizen”, vertelt Johan. “Die verrijking maakt de kip vitaler en daardoor hoeven we geen antibiotica te gebruiken. Tegelijk geeft die voermix een andere kleur aan de kip. Zo is ook de filet oranje. Die is wat malser en heeft een andere smaak en hogere voedingswaarde. Hiermee onderscheidt Oranjehoen zich.”

Boeren voor de toekomst

Als derde generatie boer op het gemengde bedrijf met 47 hectare grond voelde Johan de behoefte om zijn bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Dit heeft geresulteerd in het ontwikkelen van een eigen kip en de omschakeling naar biologische landbouw. “Overigens kun je ook stellen dat mijn ouders al twintig jaar aan kringlooplandbouw deden; de kuikenmest kwam op het eigen land en de tarwe voerden ze aan onze kuikens, net zoals het stro gebruikt werd als bed voor de kuikens. Maar nu het akkerbouwbedrijf biologisch is, mogen we de kippenmest niet meer op eigen land uitrijden. Gelukkig mag de mest wel naar de buurman en krijgen we daar weer het stro van. Wel kunnen we onze eigen reststromen van de wortels en rode bieten gebruiken.”

Pionieren met de Oranjehoen

Die kleurstoffen kleuren samen met de kurkuma-kruiden de Oranjehoen en geven de hoen de unieke smaak. “Ook is het een hele mooie kip om te zien met die prachtige oranje poten”, beschouwt Johan. “Het leuke van de ontwikkeling van je eigen kip is dat je bij nul begint en zelf de belangrijke punten kan bepalen. Zo wilde ik dat de kuikens niet alleen wit zijn, maar dat de stal eruit ziet, zoals vroeger bij opa; in allerlei kleuren dus. Daarom koos ik voor een ras met wel 50 tinten bruin/wit die langzaam en gezond groeit.”

Pluimveehouderij naar hoger niveau tillen
Dat Johan Leenders gepassioneerd is met zijn hoen en eindproduct, blijkt. “In het begin heb ik met lokale slagers en horeca veel geëxperimenteerd met de bereiding. Prachtig om te zien wat je met elkaar kunt opzetten. De lokale samenwerking en korte lijnen zijn ideaal. De Dronter herkomst van het product spreekt tot de verbeelding: “Buiten Flevoland staat deze regio toch bekend als de voedselschuur van Nederland.” Daarom zie ik kansen om Oranjehoen uit te bouwen om samen met ForFarmers meer pluimveehouders erbij te betrekken en zo de Nederlandse Pluimveehouderij naar een hoger niveau te krijgen. Dit is toekomstmuziek, momenteel doen we het nog alleen en hebben we te maken met cyclus van negen weken, die elkaar opvolgen. Qua reststromen is er nog genoeg voedsel aanwezig.”

De Oranjehoen proberen? Kijk op www.oranjehoen.nl of op Facebook.nl/Leenderskip of ga naar Keurslager Klaver in de regio Dronten.

Facts Oranjehoen

Naam:Oranjehoen
Sinds: 2018
Kerntaak:een unieke kip opfokken met lokaal voedsel
Medewerkers:1
Directeur/ eigenaar:Johan Leenders
Website: www.oranjehoen.nl

De 5 sterren van Oranjehoen:

  1. Dierwelzijn – ruime en lichte stallen, conform wensen van de dierenbescherming.
  2. Klimaatvriendelijk – de stal is energieneutraal
  3. Super gezond – de kip is vitaler en heeft geen antibiotica nodig
  4. Malse smaak – groente en kruiden geven de kip een andere smaak
  5. Geen soja – verrijking door groente en kruiden, zoveel mogelijk lokaal geteeld
Ik wil meer weten over Dronten agro & food
Neem contact op