“Dit is een mooie plek voor mijn bedrijf!”

De Kubbe in Biddinghuizen (gemeente Dronten) is een grote speler op het gebied van bewaren, wassen en snijden van hoogwaardig uitgangsmateriaal voor de aardappelteelt. ‘Meegroeien met de sector’ is de leidraad van ondernemer Dick van Tilburg. De centrale ligging van zijn bedrijf helpt daar zeker bij.

“Daar komt een nieuwe bewaarloods voor de aardappelen”, vertelt Dick van Tilburg als ik wijs naar de zandvlakte achter zijn bedrijfsgebouwen. “De bouwvergunning is net binnen.” De uitbreiding past in de geschiedenis van het bedrijf die wordt gekenmerkt door gestage groei in omvang en bedrijfsactiviteiten.

Het ondernemende karakter heeft van Tilburg niet van een vreemde. Zijn opa was polderpionier in de Noordoostpolder en later ook in Oostelijk Flevoland waar hij een akkerbouwbedrijf stichtte op de plek waar nu nog steeds De Kubbe is gevestigd. Zijn zoon Gert-Jan begon daar begin jaren ’80 met de opslag en verwerking van pootaardappelen voor handelshuis Korteweg in Swifterbant. Later kwamen daar het wassen, ontsmetten en snijden van pootgoed bij. Sinds 2002 is de dagelijkse leiding in handen van Dick van Tilburg.

Anno 2018 laten alle in Nederlandse gevestigde frietproducenten (Aviko, Mc. Cain, Farm Frites en Lamb Weston Meijer), meerdere pootgoedhandelshuizen en honderden akkerbouwers hun pootgoed opslaan en/of behandelen bij de Kubbe. “Met wassen en ontsmetten voegen we kwaliteit en dus meerwaarde toe aan hun product”, verklaart van Tilburg. “En met het snijden maken we de bovenmaat van de pootaardappelen geschikt voor uitplanten.”

Facts De Kubbe

Vewerkingscapaciteitca. 23.000 ton pootgoed per jaar
Waarvan gewassen13.000 – 18.000 ton
Waarvan gesneden8.000 – 12.000 ton
Genoeg voor12.500 voetbalvelden vol aardappelen
Bedrijfsterrein10 ha.
Personeelsleden5 vast, 20 flexibel
Opslagcapaciteit17.000 ton
Eigen kuubkisten13.000 stuks
Website www.dekubbe.nl

Perfecte locatie

Voor de activiteiten zoals De Kubbe die onderneemt, is de centrale ligging in de gemeente Dronten ideaal. “Wij verwerken pootgoed uit alle teeltgebieden en na behandeling worden de pootaardappelen weer uitgeleverd aan akkerbouwers in heel Nederland”, vertelt Dick. Overigens gaan ook steeds meer tonnen behandeld pootgoed naar afnemers in Duitsland, België en Frankrijk. Omgekeerd zitten alle toeleveranciers van De Kubbe dichtbij. “Alles wat wij nodig hebben, zit binnen een straal van 30 kilometer”, lacht Van Tilburg. “Leveranciers van bewaarinrichting, goede aannemers, mechanisatiebedrijven, noem maar op. We vinden hier ook gemakkelijk personeel met landbouwkundige kennis.”

Ook de unieke kenmerken van Flevoland als teeltgebied geven de regio een streepje voor, vindt Van Tilburg. “Dat geldt niet alleen voor de teelt van poot- en consumptieaardappelen. Die combinatie van goede grond, genoeg water, een perfecte infrastructuur en veel agrarische bedrijvigheid vind je nergens anders. Dit is gewoon een mooi gebied om je te vestigen.”

Constant innoveren

De vooraanstaande positie in de wereld van de pootgoedverwerking heeft De Kubbe zeker ook te danken aan het innovatieve karakter van het bedrijf. Veel technieken heeft Dick van Tilburg zelf ontwikkeld in samenwerking met zijn toeleveranciers. “Je moet blijven meegroeien met de sector”, verklaart hij zijn vernieuwingsdrang. Een voorbeeld van die zelf ontwikkelde technieken is de aardappelwasinstallatie met ozon-ontsmetting. Ook heeft Van Tilburg samen met Tolsma Techniek uit Emmeloord een geavanceerd track-and-trace systeem ontwikkeld. Hij was daarmee de eerste pootgoedverwerker die elke positie en beweging van zijn ruim 10.000 kuubkisten continu kan monitoren.

Ook voor de nabije toekomst staan weer vernieuwingen op de rol bij De Kubbe. Allereerst is er de uitbreiding naar de biologische sector. “Er is veel belangstelling voor onze pootgoedbehandeling vanuit de hoek”, vertelt Dick.  “We hebben net onze SKAL-certificering gehaald en kunnen garanderen dat er geen contact of vermenging met gangbare pootaardappelen zal plaatsvinden.” En de nieuwe bewaarloods die begin 2019 zal worden gebouwd is niet alleen bedoeld voor uitbreiding van de bestaande activiteiten. “Ik wil verbreden”, verklaart van Tilburg. “In de nieuwe bewaring komt een innovatieve condensdrooginstallatie zodat ik straks ook uien kan drogen en bewaren.”

Internationaal

Over de toekomst is Van Tilburg zondermeer positief. “Ik verwacht dat de vraag naar onze productbehandelingen nog flink zal toenemen. Het agro & food segment groeit sowieso hard. Er is mondiaal steeds meer voedsel nodig en wij verdienen ons geld met het uitgangsmateriaal voor dat voedsel.” Ook voor andere bedrijven ziet van Tilburg goede groeikansen. “De vraag naar agrarische producten en machines wordt steeds internationaler; daar zit groei. Het buitenland is ook op zoek naar agrarische kennis. Wij ontvangen hier regelmatig buitenlandse excursies. Ze zijn heel nieuwsgierig hoe wij het pootgoed behandelen”, lacht hij.

Ik wil meer weten over Dronten agro & food
Neem contact op