Vereecken Fruit: “Verwerking van voedsel biedt volop kansen”

Als het aan Leander Vereecken ligt, zou hij graag meer voedselverwerkende bedrijven in de regio Dronten zien. “Dat zou voor ons meer commerciële kansen bieden voor onze teelt en verwerking van appels en peren en tevens een bijdrage leveren om de foot print te verminderen.”

De betrokkenheid bij de omgeving telt voor Vereecken. Zoveel mogelijk maakt het bedrijf gebruik van lokale machinebouwers, installateurs, logistiek en uitzendbureaus. De interactie is wederzijds, want lokale bakkers, horeca en supermarkten bedient het bedrijf weer met eigen product. “Mensen vinden het mooi om lokaal product te kunnen kopen.”

Agrarisch ondernemer van het Jaar

Vijftig jaar geleden startte Vereecken senior net onder Dronten met de teelt van appels en peren,. Nu, een halve eeuw later, is het bedrijf uitgegroeid tot 48 hectare teeltgebied, maar met daarbij ook nog eens een moderne verwerkingshal voor de peren en appels. En sinds een jaar of 25 is de ‘sappen’tak toegevoegd aan Vereecken Fruit. Niet voor niets oogstten ze met hun bedrijf de nationale titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2015: ‘Ze bedrijven topsport en brengen op indrukwekkende wijze hun appels en peren tot waarde’, aldus het juryrapport.

130 verschillende producten

Naast de opbrengst van de eigen 350.000 fruitbomen verwerkt Vereecken ook fruit van andere telers uit binnen- en buitenland op de eigen lijnen. Daar zit – in tegenstelling tot de ongeschilde appel voor de supermarkten – met name de groei in, weet Leander Vereecken: “We verwerken inmiddels maar liefst zo’n 130 verschillende producten op onze lijnen. Elk van de verschillende rassen, zoals Jonagold, Elstar en Goudreinet, kunnen we snijden in blokjes, schijfjes en partjes van verschillende formaten.”

Marktleider met stoofperen

Vereecken kent haar kracht. “Onze meerwaarde zit in de snelle omschakeling, zodat we flexibel zijn in kleinere batches. Daar is veel behoefte aan, zoals bij bakkerijen, horeca, grootkeukens en catering.” En er is nog de stoofpeer, waarmee Vereecken marktleider in Nederland is. Waar het bedrijf acht jaar geleden startte met 10.000 kg stoofperen, is dat gegroeid naar 850.000 kg. “Het is een gewild product bij horeca en supermarkten. Wij zijn daar op tijd op ingesprongen.” Afgelopen jaar is geïnvesteerd in een lijn die nog meer en efficiënter kan schillen en de klokhuizen kan ontdoen. Al hetgeen dat na de sapproductie overblijft gaat naar de biovergister. “De essentie van die drie samenwerkende bedrijfsonderdelen is dat we zo weinig mogelijk restproduct willen overhouden.”

Facts Vereecken Fruit

NaamVereecken Fruit
Sinds1969
Kerntaakteelt, verwerking en verhandeling van appels en peren
Medewerkers 25 (in plukseizoen 120)
Directeur/ eigenaarLeander Vereecken
Websitewww.vereeckenfruit.nl

Vruchten plukken in de regio

Met de productie van negen fruitsapsmaken en verpakking onder private label voor de verschillende klanten biedt Vereecken Fruit een breed productenpakket. Leander Vereecken zoekt het ook niet zozeer in de verbreding of vergroting van het aanbod: “Meer is niet altijd beter; liever proberen we efficiënter, duurzamer en zelfvoorzienender qua energie te werken, waarbij ik oog voor mijn medewerkers heb. Zij moeten er ook plezier in hebben en houden.”

Ik wil meer weten over Dronten agro & food
Neem contact op