“Er is hier ruimte om te groeien”

Arjen Postma van Biron BV ziet de toekomst positief in voor de agrofood sector in Dronten en omstreken. “Het is hier ruim en betaalbaar en de gemeente is goed bezig voor agrofood-bedrijven. Dat geeft een goede voedingsbodem voor gezonde groei.”

Zelf heeft Arjen Postma van Biron over groei niets te klagen. Nog maar anderhalf jaar geleden verhuisde hij met zijn bedrijf naar het voormalige pand van Bangma aan de Vecht. “Na onze start in 2005 is het bedrijf snel gegroeid. Het gat in de markt voor onze producten was groter dan ik had voorzien. Na een jaar of tien waren onze activiteiten versnipperd geraakt over maar liefst negen locaties. Nu heb ik alles weer onder één dak.” Postma kreeg op een terrein van 1.3 hectare de beschikking over een bedrijfsgebouw van 4200 vierkante meter en liet er meteen 3200 vierkante meter bijbouwen. “Dat is het mooie van Dronten; er is hier ruimte om te groeien. Veel van mijn klanten zitten in de Randstad maar daar was dit nooit gelukt.” Het lastigste onderdeel van de verhuizing was de milieuvergunning, herinnert Postma zich. “Dat soort trajecten zijn nooit de makkelijkste. Gelukkig dacht de gemeente mee. Maar ik verwácht ook een oplossingsgerichte houding van de gemeente. Dat is nodig voor een goed ondernemersklimaat.” 

Mengen en roeren

De activiteiten van Biron laten zich volgens Postma het beste samenvatten als het mengen en roeren van vitamines en voedingstoffen voor planten. Biron produceert vaste en vloeibare meststoffen voor vrijwel alle takken van land- en tuinbouw. “Er is geen kas in Nederland of er wordt wel een product van ons toegepast.” De producten van Biron bereiken de markt via toeleveranciers en uitsluitend onder private label. Bekende afnemers zijn de Staaij Food Group, Agrifirm, Van Iperen en WPA-Robertus. Met uitzondering van Oceanië vinden de producten van Biron BV hun weg over de hele aardbol. “Wij zijn geen bemestingsadviseurs”, verduidelijkt Postma, “maar we hebben wel veel verstand van meststoffen en hoe je ze kunt combineren, mengen, oplossen en verpakken. Met die specialismes maken wij wat de klant vraagt.” Met ca. 80 basisgrondstoffen bereidt en verpakt Biron zo 600 tot 700 unieke bemestingsproducten.

Facts Biron

Bedrijfsterrein13.0000 m2
Gebouwen7.400 m2
Personeelsleden30
Productie meststoffen12.000 ton/jaar
Aantal unieke productenca. 700
Afnemers binnenland35
Afnemers buitenland42
Product-verpakking combinatiesca. 1300
Omzet16 miljoen euro
Website www.biron.nl

Toegepaste kennis

Dronten ontwikkelt zich volgens Postma tot een belangrijk centrum voor agrofood-bedrijven. “Dit is een prima regio voor toepassing van nieuwe kennis en technieken op het gebied van teelt en verwerking. Je zit hier in het kloppende akkerbouwhart van Nederland en de biosector floreert als nergens anders.” Volgens Postma kan de waarde van het agrofood-cluster nog verder toenemen wanneer de gemeente investeert in interactie tussen bedrijven. “De gemeente heeft het agrofood-cluster op de kaart gezet en dat is een prima initiatief. Nu komt het er op aan dat bedrijven elkaar vinden en met elkaar in gesprek gaan. De gemeente kan dat faciliteren.”

Ook de Aeres Hogeschool is volgens Postma een factor van belang. “Ze maken wetenschappelijke kennis toepasbaar voor de praktijk en brengen het naar de boer. Volgens mij is het de beste agrarische hogeschool van ons land. Ik vlieg de hele wereld over en overal kom ik afgestudeerden tegen en mensen die de Aeres Hogeschool kennen. Via Aeres heb je toegang tot een enorm netwerk van afgestudeerden. Daar zit ook een potentieel van toekomstige ondernemers. We moeten zorgen dat de startups en de spin-offs van de hogeschool zoveel mogelijk hier blijven. Er liggen hier geweldige kansen voor verdere groei van de agrofood-sector. We kunnen trots zijn op wat we hier doen.”

Nuchter en praktisch

Postma klopt zichzelf niet gauw op de borst; hij vindt zijn bedrijf vooral nuchter en praktisch. Toch somt hij moeiteloos een aantal zaken op waarmee Biron voorloper is. Zo wordt een speciale techniek gehanteerd (chelering) om het element ijzer (Fe) in opneembare vorm bij de plantenwortel te brengen. Producten met ijzer maken meer dan de helft van de omzet uit bij Biron. Ook ontwikkelde het bedrijf een meststof voor directe toediening op het zaad. Postma: “Het unieke van ons product is dat het geen kiemschade geeft; daardoor kun je het direct op het zaad spuiten en zijn de voedingstoffen snel beschikbaar.” Een andere innovatie is de ontwikkeling van een korrel met een concentraat van een schoonmaakmiddel. “Wij verpakken die korrels in wateroplosbare folie. In plaats van flacons met 750 ml kant-en-klare vloeistof hoef je nu alleen een verpakking ter grootte van een vaatwastablet te vervoeren. Dit bespaart enorm veel transport- en distributiekosten. Zulke duurzame oplossingen hebben de toekomst.”

Ik wil meer weten over Dronten agro & food
Neem contact op