24/7 service provider in biologische groenten

Wat goed is, komt snel. Dat geldt zeker voor Green Organics dat in 2000 opgericht is en inmiddels vanuit Dronten de wereld bedient met biologische groenten en fruit. Eigenaar Jan Groen vindt de vestigingsplaats ideaal, “midden in de groentetuin van Nederland.”

Green Organics is een internationaal opererende handelsonderneming in biologische groenten en fruit. Eigenaar Jan Groen – kleinzoon van een veehouder – zag al snel kansen binnen de aantrekkende nichemarkt voor biologische gewassen. Dronten was daarbij een logische vestigingsplaats: “Het ligt centraal, te meer omdat we veel werken met regionale telers.” In het begin sjouwde Groen zelf nog met groentekratten, maar inmiddels bestaat het bedrijf uit 21 medewerkers die bellen, mailen, onderhandelen, veldwerk verrichten, gewassen controleren en de oogst en transport organiseren.

Hele keten onder controle

De hele keten regie heeft Green Organics in beeld, van zaadgoed inkoop tot levering van de eindproducten aan de industrie, groothandel en/of supermarkten, vers, verwerkt en diepgevroren. Anders gezegd: onze Teeltspecialisten organiseren de gehele productketen van grond tot mond! “We investeren heel veel in de relatie met deze partners. Ook in teeltgebieden in Duitsland, Spanje, Oost-Europa, Afrika en Zuid-Amerika hebben we connecties en kennen we onze relaties. Als Nederland zijnde hoeven wij niet alleen de hele wereld te voeden. Mede daarom kunnen we in Flevoland prima anders omgaan met onze bodem en er op een gezonde verantwoorde manier meer waarde uit halen.” Open en eerlijk werken en communiceren is belangrijk voor Jan Groen: “Dat betekent dat wij continu bereikbaar zijn voor onze telers en afnemers. In onze kernwaarden zie je dat terug: ambitieus, swingend, warm, betrokken en betrouwbaar. Eigenlijk zijn we een service provider die zorgt dat alles voor de klanten en leveranciers vlekkeloos verloopt.”

Facts Green Organics

NaamGreen Organics
Sinds 2000
KerntaakImport en export van biologische aardappelen, groenten en fruit
Medewerkers21
DirectieJan Groen
EigenaarJan Groen
Websitewww.greenorganics.nl

Marktleider in suikermaïs

Op het gebied van biologische suikermaïs is Green Organics Noord-Europees marktleider, qua industriegroenten is ze onder meer groot in spinazie, erwten, sperziebonen en bloemkool. Onlangs nam Groen het bedrijf Dutchsoy over, om een sterkere positie op het gebied van biologische soja- en graanteelt te bereiken. “Ons principe is dat we eerst weten wat we kunnen verkopen aan de markt, daarna zoeken we er aanbieders bij die deze producten kunnen leveren. We zien dat ook steeds meer regionale telers wel mee willen doen; gangbare boeren bijvoorbeeld ondersteunen wij met ons zusterbedrijf Green Acker, eventueel ook met omschakelen naar biologisch. Het is mooi te zien dat Flevoland de nummer 1 is op het gebied van biologische teeltareaal in Nederland. In andere landen loopt de biologische markt harder, maar de groei zie je hier zeker ook.”

Kennis delen, samen oogsten

Naast het beschikbare areaal en gewassenaanbod probeert Green Organics de kennis van de biologische markt breder uit te dragen in platforms zoals Bionext, BioNederland, de BioAcademy, IFOAM-EU en het Europese handelsnetwerk OPTA. Ook de Floriade in Almere in 2022 biedt volgens Groen kansen om Flevoland sterker te positioneren, omdat we hier de beste voedingsbodem hebben om een gezond product te telen. “We doen het vooral samen”, beschouwt hij de agrarische identiteit van de regio. “In die zin is het goed om op verschillende gebieden samen te werken in de gehele keten, gangbaar en bio. De randvoorwaarden zijn er, met goede grond, toptelers, verwerkingsbedrijven, logistiek en kennisinstellingen, zoals Aeres Hogeschool, de Warmonderhof, Roggebotstaete en kennisplatforms zoals de BioAcademy. We hebben alles in huis om de buitenwereld te inspireren met onze kwaliteiten!”

Ik wil meer weten over Dronten agro & food
Neem contact op