“Het agro & food bolwerk van Dronten wordt steeds groter”

Erik Schaap ziet het belang van de agro & foodsector in de gemeente Dronten van jaar op jaar toenemen. Geen wonder volgens Schaap want “agro & food heeft hier echt een streepje voor.”  Voor zijn eigen bedrijf Schaap Holland is de gemeente Dronten de ideale vestigingsplaats. “Het belangrijkste teeltgebied voor de grondstof van Poldergoud zit in de achtertuin.”

Schaap Holland in Biddinghuizen is een grote speler op het gebied van aardappelgemaksproducten. Schaap levert onder private label gewassen en gesorteerde tafelaardappelen aan supermarkten. Daarnaast produceert het bedrijf onder de naam Poldergoud geschilde aardappelen en een lange lijst varianten aardappelkrieltjes, -schijfjes en -wedges in allerlei verpakkingsgroottes en smaken.  In de meeste gevallen zijn die producten voorgegaard en daardoor snel te bereiden. De producten van Schaap Holland vinden hun weg via onder andere Aldi, Dekamarkt, Dirk, Boni, Sligro, Bidfood, Makro en La Place. Ook de maaltijdindustrie is een grote afnemer en de frietindustrie behoort nog steeds tot de grotere klanten. “Er is geen aardappelverwerkend bedrijf zo breed als wij”, zegt Schaap met enige trots. De producten van Schaap Holland vinden ook afzet buiten de landsgrenzen. Nieuwe producten worden altijd in eigen huis ontwikkeld maar steeds in overleg met de klant en vaak samen met externe professionele productontwikkelaars.

Ideale vestigingsplaats

Zelf heeft directeur Erik Schaap nooit hoeven nadenken over de beste vestigingsplek voor zijn bedrijf. Zijn vader vestigde zich in 1967 aan de Havenweg in Biddinghuizen. In 1963 was hij vanuit Elburg begonnen met een handels- en sorteerbedrijf voor aardappelen. “Je moest in die tijd een economische binding met het gebied hebben voordat je je hier mocht vestigen”, lacht Schaap. In 1980 verhuisde het bedrijf naar de Oogstweg. In die periode begon Schaap’s vader het bedrijf langzaam te verbreden. “We waren aan de Havenweg al begonnen met verpakken en eind jaren ’80 kocht mijn vader een schilbedrijf in Swifterbant.” Erik Schaap, die in 1983 in het bedrijf was gekomen, werd aangesteld als manager van het schilbedrijf. In 1989 werd het schilbedrijf verplaatst naar Biddinghuizen en vanaf dat moment zaten alle activiteiten weer onder één dak. In de jaren die volgden werden zowel het assortiment als de klantenkring continu uitgebreid. “Eigenlijk zijn we begonnen als logistiek partner voor de frietindustrie en anno 2019 staan we aan het eind van de aardappelketen, vlak bij de consument, met een eigen productlijn en eigen aardappelrassen”, stelt Schaap. Dat laatste is uniek want geen enkele andere aardappelverwerker heeft zijn eigen aardappelrassen die ook nog eens door eigen telers worden vermeerderd.

Reststromen benutten

Bij de ontwikkeling van zijn bedrijf heeft Schaap regelmatig van doen met de gemeente en dat verloopt soepel. “Als wij een plan hebben, kunnen we er meestal snel mee aan de slag”, zegt Schaap. Hij constateert ook dat de gemeente steeds beter kijkt welke voorwaarden nodig zijn om agrofood bedrijven binnen te halen. “Die sector heeft hier echt een streepje voor.” Schaap is zelf ook betrokken bij twee gemeentelijke initiatieven. In ‘Green-up’ zoeken bedrijven naar hoogwaardige benutting van reststromen. Behalve Schaap doen onder andere uienverwerker Van Liere, een grote pompoenenkweker en de Aeres Hogeschool mee. Verder zit Erik Schaap in de werkgroep Industrieterreinen van de Sociaal Economische Agenda (SEA) van de gemeente. “Die werkgroep kijkt hoe we de industrieterreinen schoon, veilig en toekomstbestendig kunnen houden. Wij stellen het zeer op prijs dat de gemeente ons daarover laat meedenken.”

Facts Schaap Holland

Werknemers140
Bedrijfsterrein4,8 ha.
Verwerkte aardappels120.000 ton/jaar
Afnemers135 (waarvan 55% buitenlands)
Eigen telerstafel- en frietaardappelen 125
pootaardappelen 100
Eigen rassen8 (Amora, Arcade, Alexia, Maritiema, Catagena, Valencia, Ibiza en Gerona)
Website www.schaapholland.com

Agrofood bolwerk

Met meer dan 50 jaar historie in de gemeente Dronten heeft Schaap de omvang van de agrofoodsector zien toenemen. “Het bolwerk wordt steeds groter. Je ziet groei bij laboratoria, (biologische) handelsbedrijven, producenten van meststoffen, distributiebedrijven en groenteverwerkers. En vergeet de Aeres Hogeschool niet.” Schaap Holland heeft al menig stagiair een plek geboden en er werken ook veel voormalige studenten bij het bedrijf.

Voor de nabije toekomst is duurzaamheid volgens Schaap een van de belangrijkste thema’s. “Wij zien dat onze afnemers, de supermarkten voorop, daar sterk mee bezig zijn. Ze vragen bijvoorbeeld steeds vaker om producten met het certificaat “On the way to Planet Proof”. We dragen zelf ook ons steentje bij. Onze nieuwe koelinstallatie gebruikt minder energie en werkt met natuurlijke koelmiddelen. Dit jaar worden al onze daken voorzien van zonnepanelen; we hebben een collectief gevormd met een paar andere bedrijven en gezamenlijk subsidie aangevraagd. Ook ons Green-up initiatief draagt bij aan duurzaamheid.”

Op het gebied van de teelt denkt Schaap dat de biosector de innovatiemotor wordt. “Voor vernieuwing heb je omvang nodig en dat zit hier in Flevoland, zowel bij gangbare als bij biologische bedrijven. En de productie omstandigheden zijn hier uitstekend. Zelf kan Schaap zich in ieder geval geen betere vestigingsplaats wensen. “Tachtig procent van onze grondstof groeit hier in de polder. En waar heb je nog zo veel ruimte als in Flevoland?”

Ik wil meer weten over Dronten agro & food
Neem contact op